9 Ιουλίου 2017

18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ


Η ηγεσία των παρατάξεων ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ επεδίωξαν το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ να είναι το τελευταίο της ιστορικής ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών. Πλανώνται πλάνην οικτρά!
            Συνάδελφοι, τα όσα συνέβησαν στο 18ο Συνέδριο τις ημέρες 1-4 του Ιούλη, ιδιαίτερα κατά την τελευταία ημέρα των ψηφοφοριών, αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο κυβερνητικού συνδικαλισμού από τις παρατάξεις των ΣΥΝΕΚ από τη μια μεριά, εκφραστή της νυν κυβερνητικής ισορροπίας, και της ΔΑΚΕ από την άλλη, που στην αύξηση των δυνάμεών της στο συνέδριο αντανακλάται η επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή προκειμένου να χτυπηθούν περαιτέρω τα υπολείμματα των δικαιωμάτων του ήδη εξαθλιωμένου από τις βάρβαρες πολιτικές λαού μας.
            Να δούμε τα γεγονότα. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ- ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ-ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και αφού είχε γίνει ήδη φανερή από τις τοποθετήσεις των συνέδρων των ΣΥΝΕΚ κατά τις δύο πρώτες ημέρες η συναίνεσή τους στις επιχειρούμενες στα πλαίσια του τελευταίου μνημονίου αντιδραστικές τομές στο χώρο της εκπαίδευσης (Νέο Λύκειο, αυτονομία εκπαιδευτική-διοικητική-οικονομική, αξιολόγηση) συναίνεση που συγκαλυπτόταν έντεχνα πίσω από νέες λέξεις κατά την γνωστή επικοινωνιακή διαχείριση του «βαφτίζω το κρέας ψάρι»: η αξιολόγηση ως αποτίμηση, η αυτονομία-κατηγοροποίηση-συγχώνευση-κλείσιμο σχολικών μονάδων-σύνδεση με την αγορά ως αυτοτέλεια, οι «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ, που εμπορεύονται τη γνώση ως πληροφορία και δεξιότητα, ως «ενίσχυση της πρωτοβουλίας» κ.λ.π.), ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ μια πρωτοφανής στην ιστορία της ομοσπονδίας προσπάθεια από τα ΣΥΝΕΚ και τη ΔΑΚΕ ώστε το ΣΥΝΕΔΡΙΟ ουσιαστικά ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ενώ παράλληλα με ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ των ίδιων ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ.

            Συγκεκριμένα, μετά από οκτάωρη συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία κάθε παράταξη (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ, ΠΕΚ, ΑΡΕΝ-ΛΑΕ, ΑΕΚ- ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΙ) εκπροσωπήθηκε με ένα σύνεδρο, έγινε εφικτό να υπάρξει σύγκλιση σε δύο μείζονα ζητήματα, τα ΕΠΑΛ και τους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ. Όσον αφορά τους αναπληρωτές στην Επιτροπή η πλειοψηφία ήταν 5 στους 7 (κατά τοποθετήθηκαν τα ΣΥΝΕΚ και η ΔΑΚΕ) και ως προς τα ΕΠΑΛ 6 στους 7 (κατά τοποθετήθηκαν τα ΣΥΝΕΚ). Όμως, κατά την διαδικασία των ψηφοφοριών στην ολομέλεια την τελευταία μέρα του συνεδρίου τα ΣΥΝΕΚ συνεπικουρούμενα από τη ΔΑΚΕ πέρασαν αντικαταστατική πρόταση να προηγηθεί της συζήτησης των ψηφισμάτων η ψήφιση των επιμέρους προτάσεων που είχαν κατατεθεί απευθείας στο Προεδρείο του συνεδρίου. Αντισταθήκαμε ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ εξαρχής σθεναρά στην επιχειρούμενη πραξικοπηματική διαδικασία παράκαμψης του θεσμικού οργάνου της Επιτροπής, μέσω της εκπροσώπου μας στην Επιτροπή και συνέδρου της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υποστηρίζοντας την αυτονόητη και κατοχυρωμένη καταστατικά δημοκρατική συνδικαλιστική διαδικασία να προηγηθούν τα ψηφίσματα και σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για την εκπαίδευση ιστορική καμπή να υπάρξουν αποφάσεις από την ομοσπονδία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και το ΠΑΜΕ και η ΑΡΕΝ.
            Ο πραγματικός λόγος της μετά πάθους στήριξης των αντιδημοκρατικών αυτών διαδικασιών αποκαλύφθηκε στη συνέχεια σε δύο φάσεις: πρώτα, όταν η συζήτηση άνοιξε με κείμενο- πρόταση της εκπροσώπου των ΣΥΝΕΚ στο ΚΕΜΕΤΕ το περιεχόμενο του οποίου αναφερόταν στην αυτοαξιολόγηση-αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και μέσω του οποίου επιδιωκόταν η αντιδραστική αναθεώρηση της απόφασης του 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ το 2013 που απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε είδους αξιολόγηση. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο η εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στο ΚΕΜΕΤΕ το είχε φέρει αρχικά στην Επιτροπή όπου, αφού της ζητήθηκε να το πάρει πίσω, στην ερώτηση της εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και συνέδρου της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ της ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αν το κείμενο είναι δικό της ή των ΣΥΝΕΚ εκείνη δεν απάντησε. Τελικά απέσυρε το κείμενο από την Επιτροπή.
            Είναι μνημείο συνδικαλιστικής δειλίας και ανευθυνότητας όλος ο σχεδιασμός της εξαπάτησης. Γιατί τα ΣΥΝΕΚ βγάζοντας ως «λαγό» ένα πρόσωπο με τη βαρύτητα δήθεν της επιστημονικής κατάρτισης, ευτέλισαν τη συνδικαλιστική ευθύνη του λόγου των παρατάξεων και επέφεραν βαρύ πλήγμα στην ομοσπονδία και με όσα ακολούθησαν: κείμενο που παρουσιάστηκε από την σύνεδρο με τη λέξη «αποτίμηση» αντικαταστάθηκε (;) με άλλο κείμενο που δόθηκε κατόπιν στο προεδρείο και δεν είχε τη λέξη , παθητική παρακολούθηση από τα ΣΥΝΕΚ και άρνηση να πάρουν καθαρά θέση παρά τις αντιδράσεις τόσο από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ όσο και από το ΠΑΜΕ, τους ανεξάρτητους (ΑΕΚ), τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ αλλά και παρά τις εκκλήσεις των πρώην συντρόφων τους και νυν συνέδρων της ΑΡΕΝ (ΛΑΕ), διατηρώντας μόνο με τη ΔΑΚΕ ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και συνεννοήσεων αφού και μετά τη δήλωση της ΔΑΚΕ ότι συμφωνεί με το κείμενο φάνηκε καθαρά η συμπόρευση , εν τέλει αναγκάστηκαν να πάρουν θέση μετά τα μεσάνυχτα όταν από τη μεριά μας, αξιοποιώντας ρητή πρόβλεψη στο καταστατικό, δόθηκε στο προεδρείο μακρύς κατάλογος ομιλητών που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν σχετικά. Τότε πια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ως εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ-ΕΚΠ.ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ δηλώνοντας ότι « τα ΣΥΝΕΚ αποφάσισαν μπροστά στο αδιέξοδο να αποσύρουν το κείμενο της συνέδρου -φωνές αποδοκιμασίας- τέλος πάντων των ΣΥΝΕΚ…». Οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώθηκε πού οδηγούν οι «αρχικές συναινέσεις» στο προηγούμενο συνέδριο τον Ιούλη του 2015, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της απάτης, όταν τα ΣΥΝΕΚ αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνοντας ως όριο της αγωνιστικότητάς τους την παραμονή και εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
            Χάρη στην ετοιμότητά μας αποτράπηκε ο κίνδυνος ολικού αφοπλισμού της ομοσπονδίας μπροστά μάλιστα στην προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο έναρξη της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
            Στη συνέχεια, στην επόμενη φάση κατέβαιναν μέχρι τις εφτά το πρωί προτάσεις από τα ΣΥΝΕΚ και τη ΔΑΚΕ στις οποίες δηλώναμε ΠΑΡΩΝ για να μη νομιμοποιήσουμε την αντιδημοκρατική διαδικασία. Εξάλλου το περιεχόμενο στην πλειονότητα των προτάσεων ήταν αντιδραστικό. Σ αυτήν τη φάση αποκαλύφθηκε και ο λόγος της επιμονής της ΔΑΚΕ στον αντικαταστατικό δρόμο παράκαμψης της Επιτροπής Τύπου και Ψηφισμάτων. Γιατί, ενώ στα πλαίσια της Επιτροπής -ίσως για λόγους εντυπώσεων- αποδέχτηκε μέσω του εκπροσώπου της το ψήφισμα για τα ΕΠΑΛ, έφερε κατόπιν στην ολομέλεια πρόταση για τα ΕΠΑΛ η οποία περιείχε όλο το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης-μαθητείας- διαθεσιμότητας αποκαλύπτοντας έτσι την συμφωνία της με τον πολιτικό φορέα της δεξιάς παράταξης. Παρενθετικά να πούμε ότι στις τοποθετήσεις των συνέδρων της ΔΑΚΕ χρησιμοποιήθηκε με έμφαση ο όρος «είμαστε δεξιά παράταξη» στο γενικό μάλιστα πλαίσιο μια εθνοπατριωτικής και θρησκευτικής ρητορείας- καπηλείας. Το συνέδριο έληξε το πρωί καθώς δεν υπήρχε απαρτία -είχε εν τω μεταξύ αποχωρήσει το ΠΑΜΕ- και χωρίς να συζητηθούν τα ψηφίσματα της Επιτροπής!! Το έγκλημα που από την αρχή είχε προαναγγελθεί συντελέστηκε!
            Συνάδελφοι, οι παραπάνω απαράδεκτες μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν στο συνέδριο με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ και της ΔΑΚΕ σε συνδυασμό με τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από την υποτελή στις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , η αναμενόμενη ψήφιση στα πλαίσια του 3ου μνημονίου του αντιδραστικού νόμου για το Νέο Λύκειο, η δρομολόγηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας από το Σεπτέμβριο, η επιχείρηση αποδόμησης των ΕΠΑΛ, πρέπει να μας βρουν σε εγρήγορση, συσπείρωση στα σωματεία μας και οπλισμένους με την βεβαιότητα πως μόνο η οργάνωση ενός ανυποχώρητου αγώνα θα ανακόψει την επίθεση και θα οδηγήσει σε νίκες
Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ